Største bibliotek med gratis lydbøker
Skjønnlitteratur Krim og spenning Barn Fakta og dokumentar Romaner og fortellinger Språk og reiselitteratur Samfunn og historie Vis alle sjangere

Hanne Ørstavik

6 lydbøker
Hanne Ørstavik

Gjennom tretti år som forfatter har Hanne Ørstavik etablert seg som en særpreget, enestående norsk forfatter. I sine bøker utforsker hun familierelasjoner, menneskesforhold og undertrykte følelser. Ørstavik etterfølger Virginia Woolfs tradisjoner og tradisjoner av fransk litteratur og skaper helt realistiske romaner fylt av psykologisk uro. Hanne Ørstavik er en av omdiskuterte forfatterne i Norge og har vunnet en rekke litterære priser. Blant dem er Brageprisen og Aschehougprisen.

Biografi av Hanne Ørstavik

Ørstavik ble født i 1969 i Finnmark og flyttet til Oslo da hun ble 16 år. Ved Oslo-universitetet studerte hun sosiologi, psykologi og fransk. Ørstavik gikk også på forfatterstudie og er også utannet terapeut. 

I sine første romaner fra midten av 1990-årene (Hakk, Entropi) tar hun fokus på det gjemte i menneskesforhold.  Gjennombrudd i Ørstaviks forfatterskap er Kjærlighet fra 1997, der hun beskriver forholdene mellom mor og sønn. Selvopptatt og egosentrisk mor bor i fiksjonsverden, mens sønnen hans lider av forfengelige håp og overdrevne forventninger. Slutten av romanen er dramatisk. Konsekvensene av misforståelse og likegladhet er store og irreversible.  Sønnen kanskje fryser i hjel i en vinternatt.

Med senere romaner Like sant som jeg er virkelig (1999) og Tiden det tar (2000) regnes Kjærlighet som trilogi. I disse bøkene skildrer Ørstavik mennesker som er innelukkete for kommunikasjon, som er redd av å ta ansvar og får vanskeligheter med å finne de rette ordene til å snakke me sine nære. 

To siste Ørstaviks romaner - Roman. Milano (2019) og Ti Amo (2020) - er ”italienske”. I 2017 flyttet forfatteren til Milano. Hun bodde der i flere år med sin samboer, forlegger Luigi Spagnol. I 2020 døde han av en langvarig sykdom. Dattera til Hanne Ørstavik fra forrige ekteskap, Mari,  laget filmen Ti Amo basert på morens bok. Romanen er biografisk, men i et av sine intervjuer om sin siste bok sier Ørstavik:

– Jeg pleier å si at jeg er sannhetssøkende, ikke selvbiografisk i bøkene mine. <...> Det er det som er så magisk med skrivingen, at straks det blir litteratur, så er det ikke meg lenger.

Bibliografi av Hanne Ørstavik

Hakk (roman) (1994)

Entropi (roman) (1995)

Kjærlighet (roman) (1997)

Like sant som jeg er virkelig (roman) (1999)

Tiden det tar (roman) (2000)

Uke 43 (roman) (2002)

Presten (roman) (2004)

Kallet – romanen (roman) (2006)

I morgen skal det være åpent for alle (lesestykke) (2007)

Der alt er klart (tekst og bilde, i samarbeid med den franske billedbokkunstneren Pierre Duba) (2008)

48 rue Defacqz (roman) (2009)

Hyenene (roman) (2011)

Det finnes en stor åpen plass i Bordeaux (roman) (2013)

På terrassen i mørket (roman) (2014)

Over fjellet (roman) (2017)

Jeg drømte at alle bøkene mine sto i kjøkkenskap (artikler og essays) (2018)

Roman. Milano (roman) (2019)

Ti amo (roman) (2020)